Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
WORK FROM BED
Kunstner
Anna Walther
Dato
8.marts - 27.april 2025
Foto
Anna Walther, The Buff, 2024. Foto: Bjarke Johansen
Udstillingen er støttet af
Statens Værksteder for Kunst
Fernisering
8.marts 2025, kl. 13.00 - 16.00
Med udstillingen WORK FROM THE BED sætter Anna Walther sætter fokus på de udfordringer, der følger med at leve med et usynligt handicap – noget kunstneren selv har erfaring med. Et usynligt handicap kan blandt andet være ordblindhed, kroniske smerter, psykiske sygdomme, autisme eller ADHD. Walther er en anerkendt kunstner på den danske kunstscene, kendt for sin evne til at udforske og udfordre normer og kultur gennem installationer og konceptuelle værker. I soloudstillingen undersøger Walther, som i flere tidligere værker, sociale hierarkier og klassebevidsthed i kunsten, denne gang med særligt fokus på usynlige handicap, hvilket gør hende til en vigtig stemme i samtidskunsten.
Hvad vil det sige at arbejde fra sengen? Det reflekterer billedkunstner Anna Walther over i sin soloudstilling WORK FROM BED. Gennem tre nye skulpturelle værker iscenesat i et mørkt udstillingsrum giver hun besøgende indsigt og perspektiver på egne levede erfaringer med kronisk sygdom, som i perioder tvinger hende til at arbejde fra sengen.
I udstillingsrummet er der placeret to bænke i stål. De er udformet som et par øjne, der våger over rummet. Hvor den ene bænk har et komfortabelt sæde, som publikum er inviteret til at benytte, er den anden udformet med spidse øjenvipper, der fungerer som pigge eller værn, der forhindrer publikum i at bruge den. Tilsammen udgør det værket THE EYE IS THE MOST HOSTILE ARCHITECTURE, der med direkte reference til såkaldt ”fjendtlig arkitektur”; en type arkitektur eller byrumsdesign, der gennem sin udformning tilskynder kortere ophold, typisk med henblik på at fjerne udsatte befolkningsgrupper. Ligesom Maren Kjelgaard, som i samme periode kan opleves på Kunstpakhuset med udstillingen RETTEN TIL ÆSTETIK, er Anna Walther også interesseret i design og
tilgængelighed. Særligt i offentlige rum og i samfundet generelt, hvor adgangen for bestemte kroppe og mennesker tilgodeses, og selve samfundets struktur (eller arkitektur) modarbejder de mest udsatte.
Værket UNMASKING THE NEUROTYPICAL finder man på udstillingens vægge. Her hænger fire udtryksløse masker i lyskasser med en ramme lavet af metal, et fællestræk for
udstillingens værker, hvor aluminium og stål går igen. Det bliver et sigende billede for Anna Walthers møde med verden som kronisk syg og neurodivergent. Med sygdom stiller man automatisk forventningen om en midlertidig tilstand, hvor man ikke er rask. En midlertidig tilstand, hvor man er undskyldt ikke at leve op til samfundets forventninger og normer. Så længe den er midlertidig, og at man før eller siden kan vende tilbage til “normalen”. Samfundet er, ligesom metallet, hårdt og ufleksibelt over for den kroniske syge.
I midten af udstillingsrummet står en gruppering af mindre skulpturer, der bærer samme titel som udstillingen. Skulpturerne består hver af en pude syet i staut, et materiale, som bruges til at lave tekstilmønstre, og som er bundet sammen af en aluminiumssløjfe. Sløjfen fungerer på en og samme tid både som en nænsom indpakning og til at holde puderne på plads i et fast greb. Sengen er for Anna Walther et ambivalent sted, der både rummer begrænsninger - men samtidigt giver hende mulighed for at arbejde.
Det at arbejde fra sengen er derfor også et tilbagevendende vilkår for Anna Walthers liv og kunstneriske arbejde, hvor hun er begrænset af plads, materialer - og sin egen krop. Det samme er derfor også spørgsmålet om, hvordan man arbejder ambitiøst som billedkunstner samtidigt med at være kronisk syg. Og selvom værkerne i udstillingen WORK FROM BED er skabt i værksteder udenfor sengen, så er det at arbejde fra sengen en iboende præmis for værkerne.
Tekst er skrevet af kunsthistoriker Marie Vinther
Anna Walther (f. 1990, Aarhus) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi (2017), og bor og arbejder i København. Hun har tidligere udstillet på bl.a. Sharp Projects i København (2024), Kunsthal Nord i Aalborg (2022), Den Fri Udstillingsbygning i København (2021) og Viborg Kunsthal (2019). I sin kunstneriske praksis arbejder hun med emner som arbejdsvilkår, tilgængelighed og repræsentation særligt gennem skulpturer og installationer. Kunstneren modtog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens talentpris i 2022 .